joi, 29 martie 2012

Le journal un participant de 2012 - Jurnalul unui participant din 2012

-Iulia Moruz-

15.03.2012

“Bonjour, je m’appelle Camille! ” Acestea au fost primele cuvinte pe care mi le-a spus noua mea prietena zambind  si intinzandu-mi mâna. In ciuda calatoriei lungi și obositoare, intâlnirea noastră cu elevii veniți din Franța a debutat in urale si râsete.  Ce conta vântul rece și ora târzie din noapte (sau poate ar trebui sa zic dimineata prea devreme..?) când călătoria a ajuns la final și iți vezi prietenii de peste hotare? După momentele pline de tensiune si emoție, când te întrebai ”Oare îi va placea camera? Dar mâncarea? Ce va vrea să facem?” si o binemeritată odihnă, am început astăzi să lucrăm pentru proiectul nostru. Și-am stat să formăm echipele, să vedem temele, să ne consultăm, să... ne cunoaștem. Asta a fost cea mai importantă parte, restul - detalii nesemnificative. Aaaa! Uitasem complet! Astăzi a fost de asemenea ziua de naștere a Dianei și la masa de prânz, după ce ne-am așezat, elevii francezi (care bineînțeles au aflat între timp) au început să-i cânte: “Joyeuse anniversaire! Joyeuse anniversaire!” de răsuna tot restaurantul! Intr-adevar fantastic! Dacă ar fi să-mi exprim gândurile despre această prima zi, aș spune doar atât: “C’était extraordinaire!”  Politețea, amabilitatea și delicatețea cu care s-au purtat nu pot fi exprimate în cuvinte. Oare ce va fi mâine?....


16.03.2012

A mai trecut o zi si se poate spune că relaţiile dintre noi sunt mai relaxate. Si pe lângă faptul că fiecare minut petrecut cu elevii francezi ne deschide orizonturi în care lucrurile se înfăţişează într-un mod în care poate nu ne-am gândit, reuşim și să învăţăm câteva dintre asemănările pe care limbile romană si franceză le au prin intermediul limbii latine. De exemplu, astăzi grupul franco-roman a participat la o ora de limba Latină, a cărei principală lecţie a fost “Pater familiae”. Participanţii: un translator - Edi (care bineînţeles s-a descurcat de minune) si un auditoriu - adică o “adunătură de copii” care au luat parte fără echivoc la toate exerciţiile propuse (râzând si minunându-se de educaţia copiilor latini) si la sfârşit...un cântecel in limba latina condus de doamna profesoara. A fost, cred, cea mai veselă oră la care puteam participa. După o zi încărcată in care am căutat și comparat expresii latineşti, româneşti și franţuzeşti….o dezbatere despre locul ocupat de limba Latina in Europa (care a debutat cu o glumă extraordinară…pe care însă am uitat-o!)…. o vizită la muzeul de istorie, în care am văzut tablouri, uniforme, medalii și sala tronului (in mod excepţional, nimeni nu a mişcat în timp ce Ştefan cel Mare vorbea chiar dacă sceneta era în română!), am ajuns și noi seara să ne odihnim. Adică...distracție la masă! Ziua aceasta s-a încheiat în râsete si jocuri, iar cea de mâine…cine ştie?


17.03.2012

Cea mai frumoasa zi de până acum tocmai a trecut. Astăzi am avut prima (si ultima…) excursie în grup: turul mănăstirilor din Bucovina. Încântător de distractiv! Si educativ pe deasupra. Am avut parte de multe momente extraordinare care au fost, bineînţeles, imortalizate corespunzător. Unul dintre cele mai bune momente a fost bulgăritul, când toţi alergau si ţipau de îi dureau plămânii. Unii au mai luat si cate o trântă încercând sa-si arate dibăcia pe zăpadă, alţii au preferat să se odihnească puţin si să se apuce de desenat aşezaţi o buturugă sau bancă, dar toţi in final s-au simţit foarte bine. Cea mai interesantă parte a excursiei a fost când doamna Glaser a explicat desenele de pe mănăstirea Moldoviţa. Si ca o paranteză, părerea tuturor este: „a fost super cu ea în excursie!” S-au fotografiat multe, de la zidul mănăstirilor pană la căţelul de pe stradă (mai ales că in Franţa nu există căţei care să umble aiurea prin oraş, ci doar pisici care miorlăie pe acoperişuri - cel puţin aşa spun francezii) si am văzut și înţeles locuri și lucruri pe care altfel poate nu le-am fi descoperit ca turişti (iată un motiv bun ca să mergi cu un profesor in excursie…sau nu?!). Una peste alta, seara ne-am întors în Suceava și ne-am îndreptat obosiţi spre…concertul Oanei! (Bine, mai erau si alţii, dar ea era mai importantă). Având în vedere ca majoritatea elevilor francezi ascultă rock, le-a plăcut la nebunie seara! Iar la final ne-am îndreptat somnoroşi spre casele noastre gândindu-ne la patul moale în care vom dormi si aşteptând cu nerăbdare ziua de duminică când fiecare va face ce va vrea. Noapte bună!


19.03.2012

Iată-ne începând o noua săptămâna si apropiindu-ne de ziua în care oaspeţii noştri se vor întoarce acasă. In afară de faptul că am avut mult de lucru astăzi - nimic nou - pe scena proiectului nostru si-a mai făcut apariţia o persoana: l’intervenant , in romana traducându-se ca „vorbitor”. Adică o persoana care ştie sa vorbească „ca la teatru” în fața unei mulţimi (găsiţi voi o explicaţie mai bună!). Întâlnirea cu el a debutat într-un mod foarte amuzant: a început să se prezinte în versuri si credeţi-mă ca nu e uşor sa vorbeşti în rime, în franceză, și să mai fii și amuzant pe deasupra! Cu el am început ceea ce se cheamă atelierul SLAM. Pe scurt, ne-a învăţat cum și ce să facem când vorbim. Dar într-o manieră atât de veselă încât puteai să crezi că ne jucăm, nu că învăţăm. De exemplu, ne-a pus să ne spunem toţi numele in trei moduri la microfon (de la încet la foarte tare si chiar cântat), exerciţiu care ne-a arătat cât de tare trebuie să vorbim. Am mai avut exerciţii de articulare a cuvintelor (din cărticele cu fraze speciale în franceză) în care trebuia să spui propoziţia de la încet la foarte repede si care iţi făceau limba să se încurce in gură. Si alte jocuri de care nici nu-mi mai amintesc! Seara am participat la câteva ore, ca să vadă si grupul francez cum se desfăşoară orele noastre. Ce părere au avut? Vă spun altă dată!


20.03.2012

Ne-am adunat cu toţii de dimineaţă ca să începem o nouă oră de SLAM. Și pentru că seara trecută am uitat cum zboară timpul, ne-am trezit - majoritatea dintre noi -  pe la miezul nopţii ca încă eram treji. Aşa că am cam întârziat....Dar doar puţin! (vreo 10-15 minute…?). Trecând peste, ora noastră de SLAM a început, aşa cum ştiam de altfel, cu binecunoscutul cântecel care să ne trezească si sî ne introducă într-o atmosferă de teatru. După această relaxantă oră în care am recapitulat ce și cum trebuie să vorbim și am scris poezii, a urmat o oră de istorie a Franţei cu clasa a X-a în care ni s-au „testat” cunostiinţele pe care le avem și ne-am amintit (cei mai mari desigur) câteva evenimente din perioada republicii franceze. Nici o grijă, nu a fost vorba de o testare adevărată, ci mai degrabă un mod mai interactiv de a învăţa o lecţie nouă. Corespondenţilor noştii le-a plăcut foarte mult, mai ales când am avut de colorat, dar vă las pe voi sa ghiciţi despre ce poate fi vorbaJ. Seara am avut parte de o adevărata surpriza: o piesă de teatru în limba franceza pregătită special pentru oaspeţii noştri de elevii de la CNPR. Dar înainte ne-am împărţit pe grupe ca mai apoi să vorbim despre ...cuvinte. Mai exact, fiecare membru al grupei trebuia sa extragă dintr-o pălărie câte un bileţel pe care era scris un anumit cuvânt si să povestească când l-a utilizat ultima data și în ce context. Partea amuzantă a fost aceea când cineva din echipă extrăgea acelaşi bileţel pe care l-a avut si colegul din înaintea lui si nu o dată, ci chiar de mai multe ori! Revenind la spectacol, a fost cu adevărat…cum sa va zic… spectaculos! Ne-a plăcut foarte mult, iar francezii au mărturisit mai târziu că actorii au prestat excepţional. Presupun ca acum vă aşteptaţi să termin, nu-i aşa? Nici pe de parte! Mai ales că astăzi este ziua internaţională a francophoniei . Aşa ca elevii colegiului nostru ne-au mai făcut o surpriză: au cântat! Si nu oricum, ci plin de verva și cu suflet. Două melodii lente de Céline Dion au deschis seara, ca mai apoi tempoul sa crească si să ajungem la final să ne prindem într-o hora româneasca! La care au participat toţi cei prezenţi... Pe mai târziu!


21.03.2012

Am ajuns și ziua de miercuri. Si pentru că este la mijlocul săptămânii este și ziua cea mai grea. De aceea a trebuit sa fim de dimineaţă de la ora opt la şcoală pentru a participa la o oraele de fizica, istorie, matematica, geografie sau latină. Ceea ce a fost destul de amuzant, mai ales la matematica unde se uitau toţi ca la extratereştrii căci nu înţelegeau mai nimic (mai tarziu corespondenţii ne-au mărturisit că ei nu au învăţat aşa ceva la şcoalăJ). Ora de SLAM ne-a adus noi provocări. Impărțiți in grupe de câte patru trebuia să ne alegem câte un nume reprezentativ si apoi sa ne facem o intrare originală. E ceea ce se cheamă „punere in scenă” și datorita ei am invățat cum să fim mai relaxaţi și mai amuzanţi în fața unui public. Iar domnul Gérard, profesorul nostru, ne tot repeta că trebuie sa zâmbim, să ţinem capul sus, să ne modelăm vocea in funcţie de situaţie si să vorbim tare pentru ca toată lumea sa ne audă si să captăm atenţia. Ne-a arătat cum poate exista poezie si cântec chiar și când scoţi cele mai bizare sunete, dar nu când eşti singur, ci în grup. Și cel mai important, ne-a aplaudat si încurajat de fiecare dată, fără să ne critice. In schimb ne-a dat foarte multe sfaturi utile ca sa putem prezenta ceva fără să ne tremure genunchii! Cred ca vă întrebaţi de ce a trebuit să participăm la aceste ore de SLAM. Ca și noi de altfel. Răspunsul l-am aflat seara aceasta când am descoperit ca o să punem in scenă un mic spectacol despre proiectul nostru. Emoţii, emoţii, emoţii! Bine, să nu exageram, doar ni s-a accelerat puţin pulsul (si da, nu ne-au tremurat genunchii!) căci eram filmaţi, fotografiaţi si urmăriţi nu numai de grupul nostru, ci si de alţii. Si dacă credeţi ca a fost uşor, ei bine n-a fost! Ne-am pregătit înainte vreo două ore ca să ne facem fiecare numărul care era de câteva minute. Si ca atmosfera sa se destindă, la finalul „spectacolului” Bryan ne-a demonstrat încă o dată cât de talentat este la dans, arătându-ne un original număr de aşa numit „dans de strada” (street dance) pe o melodie la fel de originală: cea făcută din aplauze! Toţi l-au felicitat după aceea, lăudându-l pentru talentul sau. Și pentru că am început atelierul SLAM cu o poezie, l-am terminat tot cu o poezie, însă nu cu una oricare, ci cu „Glossă” de Mihai Eminescu spusă in limba franceză de M. Gérard. Si așa am aflat că și străinii îl cunosc pe Eminescu, poate chiar mai bine decât credeam. Voi ce credeţi?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu